Carillair - Care Technics

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Carillair

Cari-Engine | Carillair
Het Carrilair
Care Technics ontwikkelde samen met adviesbureau 'Het Molenpad Expertise' een geheel nieuw automatisch carillonspeelwerk. Het Carrilair is een revolutionair in de wereld van carillons.
De Techniek
Het Carillair een pneumatisch speelwerk dat gebruik maakt van de speelklepels van het handspel. Het systeem bestaat uit een reeks hoogwaardige luchtdrukcilinders met elektrisch bediende kleppen en regelventielen. De cilinders zijn in een frame op de speeltafel van de beiaardier gemonteerd. Recht boven de manuaal- en pedaaltoetsen van het klavier.
Na een stuursignaal uit de computer, wordt de betreffende cilinder met lucht gevuld en drukt een regelbare kunststof stoter de toets omlaag. Dit zorgt ervoor dat de klokken gaan klinken. Een uitstekend gebalanceerde klank en ruime muzikale mogelijkheden zijn het gevolg.

Mogelijkheden
Carillair is een flexibel systeem dat op alle bestaande of nog te bouwen carillons kan worden geïnstalleerd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid het systeem te plaatsen op carillons met mechanische speeltrommels.
Het is ook mogelijk dat men de historische speeltrommel in bedrijf wil houden. Maar tevens de automatische muziek flexibel aan wil passen aan de actualiteit. In dat geval kan Care Technics het Carillair zodanig installeren, dat het systeem de mechaniek van de speeltrommel bedient.
Dit verlaagt de drempel voor het à la minute aanpassen van de automatische muziek. Het vermindert ook de slijtage aan de historische onderdelen van de speeltrommel. De klokken klinken precies hetzelfde. Bij de combinatie van de historische speeltrommel met het Carillair is er geen aanpassing nodig van het mechaniek van de speeltrommel.

Samenwerking met historisch speelwerk
De beiaardier is met het Carillair beter in staat de muziek voor het automatisch spel te programmeren. Zodanig dat het carillon ieder kwartier van de dag klinkt, zoals het bedoeld is. Joost van den Vondel noemde deze muziek in de Gouden Eeuw niet voor niets “Een Hemels Clockmusyck”.
Het Carillair bewijst dat moderne techniek zich op smaakvolle wijze kan samengaan met de eeuwenoude cultuur van Hollandse en Vlaamse klokkenspelen.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu